Dekbedden
Dekbedden zijn er in vele soorten en maten. Ook de vulling is zeer belangrijk voor het comfort. Vullingen die veel worden gebruikt zijn : Synthetisch, Wol, Dons, Katoen en Bamboe. Ook een belangrijke keuze is de maatvoering van uw dekbed. Vaak is voor ons belangrijk om uw bedmaat te weten zodat wij u een passend advies kunnen geven over een juiste maat.
Dekbed advies
Dekbedden zijn er in verschillende uitvoeringen en maten. Welk dekbed voor jou het meest geschikt is, hangt af van je persoonlijke situatie. De informatie die je nodig hebt bij deze persoonlijke keuze, kun je hieronder vinden.
Wil je één dekbed aanschaffen dat geschikt is voor alle seizoenen? Kies dan voor een 4-seizoenen dekbed. Het 4-seizoenen dekbed bestaat uit een dun deel geschikt voor de warme zomerdagen (warmteklasse 4 ) en een iets dikker deel geschikt voor de lente en de herfst (warmteklasse 3). Voor de koudste winterdagen zijn de twee delen te koppelen tot een extra dik winter dekbed (warmteklasse 1). Op deze manier kun je jouw dekbed zo samenstellen voor ieder seizoen.
Afmetingen
Kies altijd voor een dekbed dat over beide bedranden valt wanneer je eronder ligt. Bij een tweepersoonsbed van 180 centimeter breed, is een dekbedbreedte van 220 centimeter of 240 centimeter geschikt. Zelfs 260 breed is tegenwoordig een mogelijkheid. De standaard breedtemaat voor een eenpersoons dekbed is 140 cm. Daarnaast zijn er afwijkende maten verkrijgbaar voor als je relatief groot of klein van postuur bent.
Dekbedvulling
Hoe ontdek je jouw dekbed? Kies je voor een donzen, synthetisch, wollen, bamboe of katoenen dekbed? Dat hangt af van je persoonlijke voorkeur en persoonlijke situatie. Houd je van een licht en luchtig dekbed. Kies dan voor dons. Heb je liever een dekbed dat zwaar op je lichaam aanvoelt. Kies dan voor wol. Daarnaast heeft ieder vulmateriaal zijn eigen unieke eigenschappen op het gebied van vochtregulatie en veerkracht. De gebruikte vulmaterialen binnen de Silvana dekbedden collectie zijn hieronder uiteengezet:
Dons
Dons is zeer veerkrachtig en heeft daarbij een hoog vermogen om transpiratievocht af te voeren. Bij normaal onderhoud (regelmatig luchten en opschudden) zal een donzen dekbed dan ook niet snel klam aanvoelen en is wassen niet noodzakelijk. Daarnaast is dons extreem licht. Een klein donspercentage (in gewicht) geeft daarmee een groot aandeel in volume. Hogere dons percentages vind je alleen in zeer luxe dekbedden.
Synthetische vezels
Synthetische vezels zijn bolletjes of vlies van synthetisch materiaal met een sterk verbeterde isolatie en vochtregulatie. Deze vezelbolletjes zijn zeer zacht en luchtig, maar behouden daarbij wel hun veerkracht. Synthetische vezels zijn het makkelijkste in onderhoud van alle vulmaterialen.
Wol
Zuiver scheerwol is een natuurlijke vezel, die vooral uitblinkt in vochtopname. Wol bevat tevens wolvet (lanoline), die o.a. de wol vuilafstotend maakt. Een wollen dekbed is zwaarder dan een donzen dekbed en daarom uitermate geschikt voor als je het gewicht van het dekbed om je heen wilt voelen.
Tencel, bamboe, wildzijde en katoen
Tencel, bamboe, wildzijde of katoenen dekbedden hebben het minst isolerende vermogen. Dekbedden met tencel, bamboe, wildzijde of katoen zijn daarom uitermate geschikt voor de warmste zomernachten. Het zijn allemaal natuurlijke materialen die heerlijk koel zijn.
Huisstofmijt
Heb je een huisstofmijtallergie? Kies dan voor een dekbed dat huisstofmijt remt. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een dekbed waarbij de buitenkant zeer fijn geweven is. Dit maakt het dekbed schimmel-, bacterie- en huisstofmijtwerend. Verder is het regelmatig opschudden en luchten van je dekbed van belang om huisstofmijt tegen te gaan.
Bron: Silvana.nl
Onderhoudstips dekbedden
Wil je meer weten over hoe je het beste je dekbed kunt onderhouden? Wij hebben de tips voor je op een rijtje gezet, lees meer hierover op de pagina onderhoudstips dekbedden.