Hoofdkussens

De keuze voor een hoofdkussen is een ingewikkelde keuze, en voor een iedereen erg  persoonlijk. Er zijn veel verschillen in materialen en modellen van de kussens. Van synthetisch tot dons en van wol tot aan latex. Wij bieden u de mogelijkheid om voor de aanschaf uw kussen uitvoerig te testen bij u zelf thuis. Zodat u de zekerheid heeft een juiste keuze te hebben gemaakt.

Wij verkopen kussens van: Silvana, Texeler  en Technogel

Slaaphouding

Het juiste hoofdkussen zorgt voor een maximale ontspanning van de wervelkolom. Dit wordt bereikt wanneer de wervelkolom volledig wordt ondersteund en alle wervels in een vloeiende lijn komen te liggen. De keuze voor een type hoofdkussen begint daarom bij de door jouw meeste gekozen slaaphouding. Er zijn drie type slapers te onderscheiden: de zijslaper, de rugslaper en de buikslaper.

Zijslaper

De zijslaper heeft over het algemeen een redelijk stevig tot stevig kussen nodig. De ruimte tussen de hals en schouder is namelijk vrij groot, waardoor het noodzakelijk is dat deze ruimte zo goed mogelijk opgevuld wordt. Hierbij dien je ook rekening te houden met de stevigheid van het matras. Heb je een zacht matras dan zak je verder in de matras weg en heb je een minder stevig hoofdkussen nodig. Heb je daarentegen een stevig matras dan heb je tevens een steviger hoofdkussen nodig.

Rugslaper

De rugslaper heeft over het algemeen een gemiddeld stevig kussen nodig, zodat het hoofd niet te veel omhoog of omlaag komt te liggen. Ook is het voor de rugslaper van belang dat de nek goed wordt ondersteund, zodat er geen knik in de wervelkolom ontstaat.

Buikslaper

De buikslaper heeft volgens fysiotherapeuten de minst goede slaaphouding. Door het opzij gedraaide hoofd komen de nekwervels onder spanning te staan. Voor de buikslaper is in principe geen kussen nodig, maar vind je het toch prettig op een kussen te slapen dan is een dun kussen geschikt, met een vulling waar je doorheen kunt ademen.

Gewicht en stevigheid matras

Het is van belang dat je kussen het hoofd goed kan dragen. Daarom geldt hoe zwaarder je bent, hoe steviger het kussen moet zijn. De mate waarin jouw matras zich vormt naar je lichaam is daarnaast ook van belang. Op een zacht matras, of op een waterbed, zakt je lichaam namelijk meer weg dan wanneer je op een hard matras slaapt. In het eerste geval heb je daarom een minder dik kussen nodig voor een goede ondersteuning van je hoofd.

Kussenvulling

Er zijn verschillende materialen te vinden, die zeer geschikt zijn als vulling voor hoofdkussens. Ze moeten daarvoor in ieder geval aan twee belangrijke voorwaarden voldoen voor optimaal slaapcomfort. Enerzijds veerkracht om het hoofd jarenlang goed te ondersteunen. Anderzijds het vermogen om transpiratievocht op te kunnen nemen en in betrekkelijk korte tijd weer af te staan aan de omgeving. Daarnaast zijn opschudbaarheid, vormbaarheid en wasbaarheid eigenschappen die de keuze voor jouw kussen kunnen bepalen. Een overzicht van de meest gebruikte vulmaterialen binnen de hoofdkussen collectie inclusief de producteigenschappen zijn hieronder uiteengezet:

Dons

Dons is zeer veerkrachtig en heeft daarbij een hoog vermogen om transpiratievocht af te voeren. Bij normaal onderhoud (regelmatig luchten en opschudden) zal een dons kussen dan ook niet snel klam aanvoelen en is wassen niet noodzakelijk. Daarnaast is dons extreem licht. Een klein dons percentage (in gewicht) geeft daarmee een groot aandeel in volume. Hogere dons percentages vind je alleen in zeer luxe hoofdkussens.

Veertjes

Een hoofdkussen gevuld met veertjes is steviger dan een kussen gevuld met dons. Evenals dons hebben veertjes een uitstekende veerkracht en een goed vermogen om transpiratievocht af te voeren.

Traagschuim

Traagschuim heeft de functie dat deze de vorm die je hoofd erin drukt korte tijd vast houdt. Het materiaal creëert zo in elke slaaphouding een unieke, drukverlagende pasvorm voor het hoofd en de nekwervels.

Latex

Latex is meestal een mix van natuur en synthetisch rubber. Latex ademt en geeft hierdoor een uitstekende warmte- en vochtregulatie. Daarnaast is latex duurzaam, soepel en tevens veerkrachtig bij zwaardere belasting.

Kapok

Een hoofkussen met kapok is makkelijk in te drukken en te vormen. De vezel geeft veerkracht en voert, door een ondoordringbaar waslaagje, vocht snel af. Door die beschermlaag is kapok bovendien van nature bacterie werend.

Synthetische vezels

Synthetische vezels zijn bolletjes of vlies van synthetisch materiaal met een sterk verbeterde isolatie en vochtregulatie. Deze vezelbolletjes zijn zeer zacht en luchtig, maar behouden daarbij wel hun veerkracht. Bovendien vormen de losse vezelbolletjes uitstekend naar het hoofd en de nek. Synthetische vezels zijn het makkelijkste in onderhoud van alle vulmaterialen.

Huisstofmijt

Heb je een huisstofmijtallergie? Kies dan voor een kussen dat huisstofmijt remt of doodt. Regelmatig opschudden en luchten van je hoofdkussen van groot belang om huisstofmijt tegen te gaan. Het maakt verder niet uit voor welk vulmateriaal je kiest. Alle vulmaterialen zijn namelijk ongeschikt als voedingsbodem voor huisstofmijt. Dit geldt tevens voor dons en veren waar regelmatig misverstanden over ontstaan. Zie de kussen onderhoud pagina voor meer tips en informatie over het tegen gaan van huisstofmijt in je slaapkamer.

Transpiratie

Transpireer je veel? Zorg dan voor een kussen met een goede vochtregulatie. Dus altijd een katoenen tijk en een vulmateriaal dat vocht goed opneemt (zie vulmaterialen). Daarnaast adviseren wij je het hoofdkussen over te trekken met een extra molton sloop of climate control sloop die het vocht extra snel afvoert. Hierdoor blijft je hoofdkussen langer fris en hygiënisch. Het wassen van je kussen is dan verder niet of nauwelijks nodig. Er zijn ook gewatteerde molton kussenslopen gevuld met katoen, deze zijn ook erg luchtig en koel.

Bron: Silvana.nl

Onderhoudstips kussens

Wil je meer weten over hoe je het beste je kussens kunt onderhouden? Wij hebben de tips voor je op een rijtje gezet, lees meer hierover op de pagina onderhoudstips kussens.